Ma van a Pándava Ekadasi az év egyik legjelentősebb böjtje a védikus hagyományban. Az Ekadasi napok különleges jelentőséggel bírnak, mivel ezek a napok kedvező időszakok a böjt és a lelki gyakorlatok számára. A Pándava Ekadasi napján történő böjt különleges áldásokkal és lelki megtisztulással jár, amelyet a Pándava testvérekhez kötődő vallási történetek is alátámasztanak. Tradicionálisan a Pándava Ekadasin száraz böjtöt tartanak a lelki életet gyakorlók, de ez nem ajánlott mindenkinek, de a gabona féléktől és a hüvelyesektől ezen a napon érdemes tartózkodni.

A böjti napokat érdemes gyógynövényteákkal is kiegészíteni. A böjt és a gyógynövények közötti kapcsolat fontos szerepet játszik mind a testi, mind a lelki egészség fenntartásában. A Kárpát-medence gazdag, olyan gyógynövényekben, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy támogassák a böjtöt és elősegítsék a szervezet méregtelenítését. Íme néhány példa olyan gyógynövényekre, amelyek hasznosak lehetnek a böjt során:

1. Csalán (Urtica dioica)

A csalán levelei és gyökerei gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen vasban, kalciumban és magnéziumban. A csalántea fogyasztása segít a méregtelenítésben, tisztítja a vért, és támogatja az immunrendszert. A böjt ideje alatt a csalán kiváló választás a szervezet tápanyagellátásának biztosítására. Annál is inkább mivel energiát ad a benne lakozó Mars bolygó ereje miatt.

2. Kamilla (Matricaria chamomilla)

A kamilla nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, ami különösen hasznos lehet a böjt idején, amikor a test és a lélek is nyugalomra vágyik. A kamillatea segít enyhíteni az emésztési problémákat és elősegíti a relaxációt, ami hozzájárul a böjt lelki aspektusához és segít felemelkedni a pillanatnyi nehézségekből. A Nap bolygó hatása alatt áll a kamilla, így segíthet abban, hogy böjt időszaka alatt kedvezőbb színbe láthassuk a világot.

3. Pitypang (Taraxacum officinale)

A pitypang gyökere és levele kiváló méregtelenítő hatású. A pitypangtea elősegíti a máj- és epe működését és a vesék tisztítását, ami rendkívül fontos a böjt során, amikor a szervezet méregtelenítése kiemelt figyelmet kap.

Ne felejtsük el, hogy ha nem tartunk száraz böjtöt, akkor igyunk kellő mennyiségű folyadékot!

A főzés és az étkezés elhagyása miatt felszabadult időt felhasználhatjuk meditációra, szentírások tanulmányozására, vagy egyéb olyan tevékenységre, ami a lelki utunkat támogatja. Az említett gyógynövények nemcsak a testi egészség fenntartásában segítenek, hanem a böjt spirituális dimenziójának elmélyítésében is fontos szerepet játszanak. A Kárpát-medence gazdag gyógynövényvilága lehetőséget biztosít arra, hogy természetes módon támogassuk a böjtöt és elérjük a testi-lelki tisztulást.

Ha bővebben szeretnél tanulni az energiák és a gyógynövények kapcsolatairól, akkor gyere el a következő gyógynövénytúrára.

Ha tetszett ez a bejegyzés bővebb tartalmak miatt keresd fel a youtube csatornám is.

Szeretettel ölellek: Imola

Tovább

Cickafark

A Cickafarkot (Achillea millefolium) leginkább úgy ismerjük, hogy a női gondok gyógyítója. De ennél sokkal szélesebb körben igénybe vehetjük kedves szolgálatait. A cickafark a fizikai test gyógyításán túl képes jótékonyan

Gyógynövények és a planéták

1. rész Sokszor elgondolkoztam azon, hogy az égtestek vajon az élet mely területeire vannak hatással az anyagi világban? Arra jutottam, hogy minden látható és láthatatlan megnyilvánulásra hatással vannak, így többek