(Foeniculum vulgare)

Az édeskömény az a gyógynövény, amivel az életünk során először találkozunk. A születés után a hasfájós babák tipikus gyógynövénye. Egész életünkben velünk lehet ez a gyógyfű. Széles körben alkalmazhatod és segítségül tudod hívni a problémáid megoldására. Nagyon finom az energetikája ezért, tőle ne várj egy elsöprő, hirtelen, gyors változást, de hosszú távon igen kifizetődő a vele való munka.

Több édeskömény változat létezik: közönséges édeskömény, római édeskömény, gumós- és római édeskömény. Gyógynövényként a közönséges édesköményt használjuk.

Édeskömény mint étel

Hazánkban is könnyen termeszthető gyógy-, fűszer- és zöldség növény. Talán ismertebb a magja, mint gyógynövény, de most már hazánkban is kezdik felfedezni az édesköményt, mint zöldség. Nagyon finom, könnyű nyári ételeket készíthetsz belőle akár grillezéskor is megsütheted, kis só kell rá és máris ízletes és finom.

Fűszernövényként is széles körben alkalmazhatod, főleg a puffadást okozó, nehezebben emészthető ételek fűszere, ilyenek például jellemzően a káposzta félék. Egyik nap a brokkoli krémleves mellé pirítottam és szórtam a levesre, levesbetétnek. Nagyon finom, frissítő ízt adott a levesnek. Nem kell rá sokat tenni, intenzív az íze! Étkezés után a magját száj frissítőnek is kiválóan alkalmazhatod akár nyersen, vagy pirítva. Ez a természetes rágó!

édeskömény
forrás: pixabay

Gyűjtése:

Itthon termesztett formában találkozhatunk vele, a természetben ritkábban találhatjuk meg. Gyógynövénynek az érett magját alkalmazzuk. A mag- termést nyár végén-kora ősszel gyűjthető. A teli Hold vagy a Hold tűz napjai (Kos, Oroszlán, Nyilas) a legmegfelelőbbek a begyűjtésére.

Hatóanyagok:

illóolaj (édes és kesernyés), zsíros olajok, fehérje, ánizsaldehid

Felhasználása:

Széle körben használható az édeskömény mag. Nyersen, pirítva, fűszerként, teakánt öblögetőként és illóolaj formájában is alkalmazható.

Energetikai hatása:

Vénusz Istennő védelme alatt áll. Nagyon finom energiájú gyógynövény. Hosszú távon is lehet alkalmazni. Kiegyenlítő, harmóniába hozó hatása van. Segíti az áramlásokat, lenyugtatja a finomabb tüzesebb energiákat.

Kiegyensúlyozza a gondolatokat, csökkenti dühöt és a haragot. Feloldja a félelmet és a pánikot csillapítja. Segíti a pozitív gondolatok előtérbe kerülését, az önbizalmat és a magabiztosságot.

Fizikai hatása:

Általánosan emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó, nyugtató hatású. Visszér kezelésre is alkalmazható. Könnyíti a légzést, oldja a testben lévő hurutokat. Más növényekkel könnyen kombinálható, egyensúlyba hozza a többi gyógynövény hatását. Vízhajtó. Az íny gyulladását és a szájszárazságot enyhíti. A májat tisztítja. Igen jó alkotó eleme lehet a vértisztító teakeverékeknek.

Használata

Mivel a Merkúr és a Vénusz hatása alatt áll ezért leginkább a szerdai vagy a pénteki napokon fogyasszuk, illetve azokon a napokon amikor a Hold a tűz napokban, azaz a Kos, az Oroszlán, vagy a Nyilas jegyében áll.

Kellemes teázást és jó grillezést kívánok!

Ha bármi kérdésed lenne a témával kapcsolatban bátran vedd fel velem a kapcsolatot, vagy keresd fel a facebook oldalam!

Felhasznált irodalom:
Johanna Paungger, Thomas Poppe: Útmutató HOLD
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dr. Kmeth Sándor: Herbárium

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tovább

Visszér kezelése Vízöntő teliholdkor

Visszér teakeverék
2020-08-03 4 tags

A mai napon (2020. augusztus 3. 17:59) a telihold a Vízöntő csillagképben van. A Vízöntő területe a lábfej, a lábszár és a visszér. Minden olyan napon amikor a Hold áthalad