A napokban jött ez a kérdés hozzám és nagyon érdekesnek és izgalmasnak tartom, mert nem olyan egyszerű, mint ahogyan az az első pillanatra tűnik. Ha csak a kárpát-medencei gyógynövény populációt nézzük, több mint 500 féle növényt használhatunk gyógynövényként. Egy adott növénynek a különféle részét, eltérő betegségekre is használunk a gyógyászat során, akár pont ellenkező hatások elérésére. Plusz jó néhányukból illóolajokat, vizeket, kenőcsöket stb. is készíthetünk. Jó néhányuk olyan gyógynövény mely ehető és tökéletes kiegészítője lehet a konyhánknak, és akkor még nem is beszéltem a fűszernövények széles tárházáról.

Egy gyógynövényt több aspektusból is meg lehet ismerni.

Feltérképezheted tudományos szempontból; milyen hatóanyagok, kémia összetevői vannak az egyes növényi részeknek. Ezek az elemek-hatóanyagok, hogyan hatnak a szervezeten belül az egyes szervrendszerekre. Tehát milyen hatással van a fizikai testre, hogyan tudja gyógyítani.

Aztán megnézheted, hogy milyen az energetikája az adott gyógynövények. Milyen a polaritása, inkább férfias vagy inkább nőies energiákat képvisel. A négy elem közül melyikhez/melyikekhez tartozik. Milyen bolygó hatások alatt vannak. A csakrák közül melyik az, amelyikre leginkább rezonál.

Továbbá azt is megnézheted, hogy milyen az élettere, milyen éghajlatú területek szeret, milyen talajban érzi jól magát. Milyen a növény élettartalma, milyen a testének a szerkezet stb., Ezek mind lehetnek árulkodó jelek, információk számunkra. És természetesen, hogy hogy nevezzük őket, mert már sokszor a nevükben is igen sok információ el van rejtve.

Látható, hogy végtelen mennyiségű tudást össze lehet gyűjteni a növényekről. Engem speciel a leginkább az energetikájuk, a rezonanciájuk érdekel, és természetesen, az, hogy hogyan lehet őket az emberi szervezettel összhangba hozni.

Gyógynövény tanulás
Gyógynövény tanulás

Térjünk a lényegre, a gyógynövény tanulására!

Sokszor azt csinálom, hogy egy hétig foglalkozom egy gyógynövénnyel, nem mindig új növényt veszek elő, van, hogy többször visszatérek valakihez. Általában a hétfő reggeli posztjaimban írok arról, akivel az előző héten mélyebben foglalkoztam.

Ha szezonja van az adott gyógynövények, akkor elmegyek, felkeresem őt. Megnézem az élőhelytét, leülök elé, ráhangolódok, megnézem mit üzen nekem. Elkezdem az érzékszerveimmel megismerni. Milyen az illata, a formája, a tapintása, a megjelenése. Megkóstolom frissen, nyersen, hogy megismerjem az ízét. Még akkor is megízlelem ha az esetleg egy mérgező növény, természetesen egy nagyon pici darabot, amit aztán nem nyelek le, kiköpöm. Ezt Te csak akkor tedd, ha valóban és biztonsággal felismered, ha nem vagy benne biztosa, akkor gyere el velünk valamelyik gyógynövénytúránkra, hogy biztonsággal felismerd a gyógynövényeket! Különben Ne kóstolgass ismeretlen növényeket!!! Főzök belőle teát, vagy készítek belőle valamilyen egyszerű ételt (ha ehető), hogy így is megismerjem az adott gyógynövényt. Papírra vetem a tapasztalataimat az aktuális növényről.

Az érzékszervi ismerkedés után előveszek 3-4 gyógynövények leírásával foglalkozó könyvet és összegyűjtöm, hogy mit írnak az adott növényről. Összevetem az érzékszervi tapasztalaimmal a leírtakat. Megnézek ehető gyógynövényes könyvekben recepteket, vagy egyéb elkészíthető termékeket, mint krémet, tinktúrát stb. Megnézem más herbalistáknak az írásait róla.

Tovább folytatom vele a munkát, behívom meditációba, előtte átfüstölöm magam és a szobát vele. Összevetem a fizikai és a finom fizikai testre ható hatásait. A durva fizikaitól haladok a finom fizikai szint felé a megismerésben. Hisz egy embert is így kezdünk el megismerni. Először meglátjuk a külsőjét, megérezzük az illattát, meghalljuk a hangját. Megismerjük a gondolatait és aztán akár az érzéseit is megérezzük.

A gyógynövényekre úgy tekintek, hogy ők is élőlények, ugyan olyan lélek lakozik bennük is ment bennünk! Ők nekem partnerek, akik segítik a napjaimat, segítenek az életem minden területén. Mindig tisztelettel és szetettel bánok velük. Mielőtt leszedem imát és hált mondok.

Köszönöm ezt a végtelenül jó kérdést! Remélem, hogy mindenre válaszoltam. ?

Ha neked is van kérdésed a gyógynövények mágikus világáról, akkor ne habozz feltenni őket. Írj bátran az imolagyogyfuvei@gmail.com e-mail címre.

Tovább

Cickafark

2022-07-11 3 tags

A Cickafarkot (Achillea millefolium) leginkább úgy ismerjük, hogy a női gondok gyógyítója. De ennél sokkal szélesebb körben igénybe vehetjük kedves szolgálatait. A cickafark a fizikai test gyógyításán túl képes jótékonyan

Méregtelenítés csalánnal

2021-08-04 3 tags

Jógapont magazin – 2021. május Miért olyan fontos méregteleníteni? Hogy segítenek ebben a gyógynövények? Molnár Imola, a BHF teológia szakos hallgatója és az Imola Gyógyfüvei Manufaktúra alapítója nemcsak ezeket a kérdéseket válaszolja

Gyógynövények Bemutatása: Kamilla

2024-02-22 1 tag

Ma elmerülünk a kamilla csodálatos világában. A kamilla nem csupán egy illatos virág, hanem egy valóságos gyógyerő forrása is. Képzeld el, hogy sétálsz a virágokkal teli réten, és érzed a