Merzse-mocsár

Most hétvégén családommal kirándultunk egyet a Merzse-mocsárnál. A Merzse-mocsár Budapest 17. kerületében található. Az egész természetvédelmi terület, körben szépen kitáblázott tanösvény található. Kíváncsi voltam, hogy milyen gazdag a terület gyógynövény világa.

Tökéletes hétvégi kiránduló hely családdal, gyerekekkel, akár babakocsival is és idősebbeknek sem megterhelő, lényegében teljesen sík a területe. De ha csak egy kis nyugalomra vágysz, de nem szeretnél távolra menni a várostól akkor is tökéletes választás lehet.

Rákoskert vasút állomásnál indul a tanösvény, mely 14 táblából áll és teljesen körbe vezet minket a mocsár körül. Biciklivel vagy gyalog is könnyen megközelíthető a vasútállomástól. A GPS oda visz, így autóval is elérhető a terület, de néhol igen csak cross-pályán kell végigmenni, de nem lehetetlen az odajutás. Mostanában nem volt csapadék, ez látszott a talajon, de ha eső után próbálnánk autóval eljutni eléggé fel kéne kötnünk a kerekeinket. 🙂

Az 5. állomásnál van egy kilátó így az egész vízfelszínt meg tudtuk szemlélni felülről, nagyon szép a kilátás érdemes felmenni a létra szerű lépcsőn. Igen gazdag a madár világa ennek a vizes-lápos-mocsaras Merzsének.

Gyógynövényei

A területen sok mesterségesen telepített fás rész található, főleg nyárfás, akácos részeket láttunk. Tavasszal érdemes lesz visszatérni ide akácvirágot gyűjteni. Így kora ősszel is láttunk egy-két csodálatos gyógynövényt a mocsár körül.

Lássuk kikkel találkoztunk:

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)
Aranyvessző (Solidago gigantea)
Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)
Kereklevelű útifű (Plantago major)
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
Fehér akác (Robinia pseudoacacia)
Csipkebogyó (Rosa canina)
Parlagfű ((Ambrosia artemisiifolia)
Selyemkoró (Asclepias syriaca)
Nagy csalán (Urtica dioica)

Összességében szép területet, jó volt feltöltődni a napfénnyel, a levegő, a föld és víz elemekkel. Biztosan vissza fogok még térni Maerzse-mocsár területére, hogy jobban megismerhessem a gyógynövényeit.

Bátran ajánlom neked is, ha nincs egész napod egy hosszabb kirándulásra látogasd meg a Merzse-mocsár világát.

Ha bármi kérdésed lenne a témával kapcsolatban bátran vedd fel velem a kapcsolatot, vagy keresd fel a facebook oldalam!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük