Szerecsendió

(Myristica fragrans)

Az őszi fűszer, ami valójában egy csodálatos gyógynövény

Elhatároztam, hogy minden héten egy gyógynövényt közelebbről meg fogok ismerni. A kísérletem első gyógynövénye a szerecsendió. Miért lett a szerecsendió az első választásom? Teája, gyógyító ereje talán nem annyira közismert, inkább fűszerként szoktuk a magyar konyhában használni, krémlevesek közkedvelt fűszere. Ezért úgy döntöttem, hogy közelebbről is megismerkedek vele és bemutatom neked a gyógyhatásait is.

A szerecsendió tipikusan az ősz gyógynövénye, erősíti a testben lévő tüzet, a gyomor tüzét, emiatt is tökéletes a választás, hogy elkezdjem vele a munkát. Lassan egy hete minden nap megiszom egy csésze tiszta szerecsendió teát. Elsőre nagyon fanyar íze volt, teljesen összehúzta a szám nyálkahártyáját. Szokatlan volt, de ahogy kortyolgattam a langyos szerecsendió teát, egészen megkedveltem. Amit e héten észrevettem magamon az az volt, hogy sokkal magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb voltam. Nagyon erős álmaim voltak, nagyon életszerű, jósló álmok. Amennyiben bírod a tejet készíthetsz belőle esti italt is, de növényi tejekkel is fogyaszthatod.

szerecsendió
Pixabay: szerecsendió

Gyűjtése:

Nedves, melegebb éghajlatú területeken őshonos, Ázsia, Afrika és India egyes területein. Akár 20 méterre is megnövő örökzöld fa. Hazánkban szabadföldön nem termeszthető, csak boltokban tudod beszerezni. A „szerecsendió-virág” a magot körülvevő gyümölcshúsból készül. Leginkább a magját használjuk gyógy- és fűszernövényként.

Hatóanyag tartalma:

Illóolaj, aromás éterek

Felhasználása:

Vizes vagy tejes közegben főzetét vagy forrázatát tea formájában alkalmazható. Fűszerként az élelmiszeriparban, vagy illatszeriparban nagyon kedvelt növény. Külsőleg bedörzsölőként is alkalmazhatjuk. Mágikus, energetikai munkában is kiválóan alkalmazható. Ezen kívül még tinktúraként, öblögetőként vagy bedörzsölőként is használhatod.

Energetikai hatása:

Íze: pikáns fanyar
Eleme: tűz
Asztrológia: Hold, Nyilas
Ayurvéda: pittát emeli, váta-kapha csökkentő

Mágikus munka során szerelmi ajzószerként, bájitalok formájában, szerelmi kötésekre és démonűzésre használható. Segíti a koncentrációt és a memóriát. A túlzott érzelmi kibillenéseket harmonizálja, tompítja. Az elme vágyait szabályos mederben tartja ezért, ha egy lemondotabb időszakot szeretnél érdemes fogyasztani. Oldja a félelmet, a halálfélelmet. Előtérbe kerül a jövő meglátása, segíti a célratörő gondolatokat.

A szerecsendiót „Börtöndrog”-nak tartották, mivel hosszan tartó fogyasztás esetén tompítja az elmét.

Fizikai hatása:

Szélhajtó, melegítő, vértisztító étvágyjavító, emésztést serkentő. Az idegrendszerre van hatással, csökkenti az ingerelhetőséget. Nyugtató, tompító hatással bír. Fertőtlenítő, erősítő hatású. A hiphpchondriát képes csökkenteni. Tériszony és fejfájás esetén is hatásos lehet. Nagy adagban hallucinogén hatása lehet. Szájszag, szájüreg fertőtlenítője. A gyomorsavat emeli így könnyíti az emésztést, de emiatt este csak a tejes forrázatát ajánlatos alkalmazni, főleg ha túl sok a gyomorsavad. Bélhurutra, gyomorhurutra, bélfertőtlenítőnek, és féregűzőnek is kiváló. Könnyen emészthetővé teszi a zsírokat így fogyókúra idején is érdemes alkalmazni. Felfázás elleni teakeverék alkotórésze. Vérmérgezés, vértisztításhoz, enyhe vérnyomás csökkentő hatással bír.

Külsőleg izomlazító hatású.

Ellenjavallat

Várandóság idején
Fekélyes sebekre akár kívül akár belül
Hosszan, nagyobb mennyiségben való alkalmazása

Írd meg kommentbe, hogy milyen tapasztalataid voltak a szerecsendió használata közben.

Ha bármi kérdésed lenne a témával kapcsolatban bátran vedd fel velem a kapcsolatot, vagy keresd fel a facebook oldalam!

Felhasznált irodalom:

Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete – a fitoterápia és az alternatív medicína alapjai
Dr. Kmeth Sándor: Herbárium

Szerecsendió
Pixabay: szerecsendió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük